Tuesday, December 7, 2010

Gajah Oh Gajah


gambar hiasan




Disebabkan buah keranji, seorang lelaki menemui ajal selepas dipijak gajah liar dekat Hutan Bring, Gua Musang semalam. Tapi empat lagi rakannya terselamat apabila berjaya melarikan diri dari sekumpulan gajah tu. Mereka dipercayai menaiki sebuah kenderaan pacuan empat roda sebelum berjalan kaki masuk ke dalam hutan tu untuk mencari buah keranji. Namun malang sentiasa tak berbau apabila mereka terserempak dengan kumpulan gajah berkenaan yang kemudiannya mengejar mereka berlima. Dalam aksi kejar-mengejar tu mereka masing-masing cuba menyelamatkan diri tanpa menyedari salah sorang rakan mereka telah dipijak oleh kumpulan gajah tu. Mereka berempat kemudian berpatah balik untuk mencari mangsa selepas gajah-gajah tu beredar dari situ tapi malangnya rakan mereka telah meninggal di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan badannya. Mereka kemudian membawa mayat mangsa ke rumahnya sebelum membuat laporan polis. Dalam hutan memang bahaya pun, kalo tak jumpa harimau jumpa pulak gajah. Semoga roh mangsa berada di kalangan orang-orang yang beriman.
Al-Fatihah.



Monday, December 6, 2010

..:: Coke And Sundae ::..




coke + sundae


Ni lah antara novel yang paling best pernah baca.. Tak seperti novel2 lain, cara penceritaan yang bersahaja sangat melucukan hati sesiapa yang membacanya.. huhu.. Novel ni sangat kelakar dan kita akan pasti tersengih2 sendirian bila membacanya.. Anda pasti tak akan rugi membelinya untuk dijadikan koleksi.. Di sini saya selitkan sinopsis yang telah dicopy paste..


Sinopsis


Boleh ke Coke dan sundae bercampur? Apa rasanya ye? Sedap ke? Boleh telan ke? Itulah yang terjadi apabila Azyan bertemu dengan Syakir. Mereka berdua tak ubah seperti anjing dan kucing. Pantang bersua, pasti mereka akan berperang mulut. Cuma tak angkat senapang aje. Azyan mendambakan seorang kekasih yang lebih gagah daripada pujaan hatinya, The Rock. Sementelah dia merupakan juara tae kwan do peringkat sekolah dan daerah. Tambahan pula, dengan didikan ala-ala tentera daripada ayahnya, Mejar Idris, Azyan merupakan seorang gadis yang tough dan maskulin. Tentulah dia mahukan seorang pria yang gagah perkasa, laksana pahlawan zaman dahulukala. Azyan dalam diam-diam menaruh hati terhadap Haziq, sepupu musuhnya, Syakir. Dia pernah melayangkan surat cinta buat Haziq tetapi tersalah ‘landing’ kepada Syakir pula. Dan itulah modal utama yang Syakir gunakan untuk memaksa Azyan menyertai kelab teaternya. Syakir telah lama jatuh hati pada Azyan. Malangnya dia bukanlah mat jiwang karat. Dia sendiri geli untuk mengucapkan perkataan ‘I love you’ mahupun ‘sayang’ kepada Azyan. Satu sahaja caranya menarik perhatian Azyan: melalui kata-katanya yang pedas lagi berbisa. Yang Azyan pula, slow nauzubillah! Dah banyak kali Syakir bagi hint, dia langsung tak perasan. Sedangkan semua orang tahu yang Syakir ada hati pada Azyan. Bila agaknya Azyan yang gemarkan air Coke boleh ngam dengan Syakir yang sukakan aiskrim sundae? Sebuah kisah cinta kelakar yang rugi jika tidak dimiliki!